Het is zover! Je gaat (weer) naar de kringloop. Je hebt het geluk dat er een Woord en Daad kringloop bij jou in de buurt zit. Daar is altijd wel wat te vinden. En, je bent goed bezig! Naast dat je het goed doel steunt door je aankopen kies je voor hergebruik van producten wat beter is voor de wereld. Ik wil hierbij vier dingen met je delen die je moet doen als je gaat ‘kringlopen’.

1. Wat neem je mee?

Hoezo wat neem je mee? Ik ga toch naar een kringloop? Daar ga ik alleen maar dingen halen, hoop ik. Laten we beginnen bij nul. Kijk eens rond in je eigen huis, trek die la eens open met ‘voorraad’ decoratie of kijk eens in die kast: zijn er spullen die ik eigenlijk niet meer gebruik? Niet meer zo leuk vind? Neem ze mee naar de kringloop! Loop net voordat je gaat shoppen even langs het afgifte punt, en klaar! En oja, neem je ook je tas van thuis mee? Scheelt weer plastic!

2. Wat heb je nodig

Je staat in de kringloop, je tas met spullen van thuis heb je afgegeven. Eens even kijken. Er staat best veel leuks.

Wat heb je nodig? Waarvoor ben je hier? Natuurlijk mag je dingen kopen die je niet nodig hebt, de opbrengst gaat toch naar het goede doel! Maar, begrens jezelf. En dan is er nog een punt van aandacht. Zelf merkte ik dat ik omdat alles toch zo goedkoop is, geneigd was om gemakkelijker spullen mee te nemen. Stel jezelf telkens de vraag: heb ik dit nodig? Een beperkt budget meenemen kan ook helpen.

3. Wees kritisch

Naast dat je kritisch bent met de vraag: heb ik dit nodig? moet je de producten goed bekijken voordat je overgaat tot de aankoop. Een paar vragen die helpend kunnen zijn:

  • Is het product compleet?
  • Werkt het product zoals het hoort?
  • Is het product nog heel?
  • Is de prijs – kwaliteit verhouding goed? (gebruik google voor nieuwprijs bijvoorbeeld)

En over dat laatste punt: ik heb ooit 6 gebaksbordjes gekocht in de kringloop, die ik later in de Blokker zag staan voor ongeveer de helft van het geld…

Al betaal je bij een kringloop voor het goede doel natuurlijk nooit te veel 😊

4. Ga je voor tweedehands? Wees geduldig!

Als je gaat voor tweedehands heb je niet altijd gelijk wat je zoekt. Wat betreft meubels niet, maar qua kleding ook niet! Ik moest het echt leren: stond ik in het pashokje met een net te klein, maar super mooi jurkje. Even een grotere pakken zit er niet in! Gelukkig zijn er genoeg andere leuke tweedehands jurkjes die wel passen en heb ik nog kleding genoeg: maar het vraagt dus wat van jezelf. Geef niet te snel op! Blijf geduldig zoeken, vraag rond en neem er de tijd voor. Op een dag vind je echt die ene kringloopschat die perfect bij je past!

Tot zover!

Enne…het is hoog tijd dat je (weer) eens naar de kringloop gaat!

PS: Bij de Woord en Daad kringloopwinkels is een miskoop niet erg. Kan je spullen toch niet gebruiken, of is het toch te groot? Dan is het een fijn idee dat je geld op een goede plek terechtkomt. En bij je volgende bezoek lever je gewoon je miskopen weer in bij het afgiftepunt. Om weer iemand anders blij mee te maken!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Woord en Daad.