Ben je aan het opruimen en wil je van je spullen af? Of denk je er over om tweedehands te gaan verkopen? Neem deze 7 tips om succesvol tweedehands te verkopen even door, ze helpen je om succesvol spullen te verkopen. Wellicht wat vanzelfsprekend, maar zeker de moeite waard. Ik vertel ze je uit eigen ervaring door het verkopen via Instagram en wat ik van mede verkopers hoor.

1. Verkoop je spullen met een realistische prijs

Kijk even goed naar het item in je hand, wat is dit waard? Is het nog heel? Is het speciaal of ‘gewoon’? Google ook eens op het product, wat is de nieuwwaarde? Google Lens kan hier ook bij helpen, zoek met de lens en binnen no time kan je het product online vinden. Geef het product daarna een realistische prijs. Niets is zo raar dan een tweedehands product kopen wat duurder is dan de originele prijs (dan heb ik het even niet over vintage/antiek/collectie-items).

2. Wees eerlijk over je tweedehands spullen

Soms lees ik advertenties waarvan ik met mijn ogen ga draaien. Ik las laatst bij een advertentie van schoenen: “Nooit gedragen – alleen binnen mee gelopen.” Dan is dus een van de twee dingen die je zegt niet waar. Want als je ze niet gedragen hebt, heb je er ook niet binnen mee gelopen en andersom. Wees daarom eerlijk in je beschrijving, vertel over eventuele schade en wees correct in de afmetingen die je doorgeeft.

3. Maak heldere foto’s bij voorkeur bij daglicht

Een snoezelige foto, geeft een snoezelig gevoel. Een goede foto geeft een goed gevoel. Als jouw potentiële koper het product online goed kan bekijken is de kans dat ze overgaan tot kopen.

4. Kom je afspraken na

Zeg je dat je het vandaag op de post doet? Doe dat dan ook en stuur je koper een verzendbewijs. Zeg je dat de koper het vandaag op kan halen? Zorg dat je thuis bent. Het lijkt vanzelfsprekend, maar ik heb al een aantal keer gehad dat ik wat ging ophalen en iemand was toch nog niet thuis of ik moest later terugkomen. Dat motiveert niet om vaker bij je te kopen.

5. Houd je administratie op orde

Een: ik-weet-niet-meer-of-je-betaald-hebt komt niet geordend over. Ik krijg dan altijd een beetje het ze-doen-maar-wat-gevoel bij dat soort uitspraken. Neem je je verkoop serieus, dan neem je ook je administratie serieus. Ga er ook op tijd achter aan als mensen nog niet betaald hebben. Gedoe over geld kan je beter voorkomen.

6. Verpak goed

Ga je de verkochte producten opsturen? Verpak alsjeblief goed. Heel goed. Extra goed. Nog beter. Dan pas is het goed. Kleding verzenden is echt iets heel anders dan glaswerk natuurlijk, maar wees je bewust van wat je doet. Gebruik desnoods dubbelverpakking etc. Doe er je best voor, de klant merkt dat snel genoeg.

7. Wees netjes & persoonlijk

Ben je ongeduldig, niet volledig of onpersoonlijk? Een kleine kans dat jouw koper nog terugkomt. Zorg goed voor je klanten, ze zullen terugkomen en wellicht ook nog anderen naar je verwijzen. Een kaartje of briefje bij de bestelling is een klein gebaar, maar leuk voor de ontvanger.

Geniet vooral van het verkopen en maak mensen blij, zodat we met z’n allen genieten van #tweedehandsinhuis. Vond je deze 7 tips om succesvol tweedehands te verkopen nuttig? Laat het gerust weten.

Ga je (als het weer kan) op inkoop bij kringloopwinkels? Lees hier dan 3 tips van wat je vooral niet (en wel) moet doen in een kringloopwinkel.