Van dat item is er maar één…

Marlous (24) kan – naast haar liefde en 5 maanden oude dochtertje – maar geen genoeg krijgen van oude wereldbollen, atlassen en landkaarten. Je weet wel van die heerlijke écht oude spullen. 2 jaar geleden begon ze Atlas Brocante. “Vroeger vond ik, zoals denk ik de meesten, die ‘oude troep’ maar niks. Maar langzaam groei je in het idee dat oude spullen uniek zijn.”

“Toen ik in een heel oud pand kon gaan wonen hartje Maastricht, ben ik los gegaan op brocante- en rommelmarkten om ons appartement in te richten.” Op een gegeven moment was het klaar, vol, af… Super leuk zou je denken… maar ik vond het jammer dat ik niet meer de markten af kon struinen op zoek naar mooie, oude spullen. De enige manier waarop ik daarmee door kon gaan was door de spullen die ik vond te verkopen. En zo ontstond Atlas Brocante. Ik heb niet één bepaalde stijl, smaak of tijd waar ik me op focus, ik kies puur op mijn smaak. De voorwaarde is wel dat het oud MOET zijn.”

De naam Atlas heeft ze omdat haar oog steevast valt op oude wereldbollen, landkaarten en ze zich compleet kan verliezen in oude atlassen. Vandaar dus de naam, en het logo met een wereldbol. Marlous: “Dit linkt ook weer naar mijn verkoopwijze: alles via internet, via Facebook en Instagram. Iedereen kan de spullen ophalen bij mij thuis, met een beetje vertraging bij mijn moeder in Geertruidenberg (Nb), of ik stuur de spullen op.”

Passie is langzaam gegroeid

Waarom tweedehands of oud? “Mijn passie en liefde voor oude spullen is langzaam gegroeid. Vroeger vond ik, zoals denk ik de meesten, die ‘oude troep’ maar niks. Maar langzaam groei je in het idee dat oude spullen uniek zijn. Van dat item wat jij zo mooi vindt is het over het algemeen maar één. En als je hetzelfde of soortgelijke tegen komt, heeft het een ander leven gehad waardoor het er toch anders uitziet. Je interieur is dus nooit hetzelfde als je buren, vrienden of wie dan ook. En een bijkomende voordelen: het is minder trendgevoelig, je blijft er altijd mee bezig en zo verandert altijd je interieur. Daarnaast behoudt het over het algemeen zijn waarde, ben je het dus beu, kun je het altijd doorverkopen.”

In een andere wereld

Wat is zo leuk aan inkopen? “Je waant je even in een andere wereld. Je bent in het buitenland waardoor het gelijk al voelt als een tripje of vakantie. Je spreekt een andere taal, je ontmoet nieuwe mensen en je weet nooit waar je mee thuis komt. Zo ben ik al zeer regelmatig met een o-ver-vol-le Fiat Panda (waar ik destijds Atlas Brocante ben begonnen) terug moeten rijden. De stoel op de kortste stand, met je neus tegen de voorruit, met open achterklep naar huis, in sneeuwstormen, om 06.00 al 25 graden, met je enkels in het water, pareltjes voor 5 euro, bij thuiskomst blijkt iets een compleet andere kleur, met een geleende mega bus komen voor uiteindelijk één blikje, het overkomt je allemaal. Dat maakt ook dat je dit week in week uit, jaar in jaar uit kunt blijven doen. Je wordt steeds, in positieve óf negatieve (gelukkig maar zelden) zin verrast.”

Wil je meer weten, kijken of zien?

Volg Marlous via @atlasbrocante op Instagram! Je vragen, complimenten of wensen voor haar kan je hieronder kwijt 🙂 