Tips voor compositie, licht en aantrekkelijke foto’s

// Als je net als ik fan bent van tweedehands en vintage interieur herken je vast hoe blij je kunt worden van een vondst die er in de kringloop direct uitspringt. Je neemt het mee naar huis en stuitert de hele dag door het huis omdat je zo blij bent met jouw aankoop. En dat wil je natuurlijk aan iedereen laten zien! Want wat is er leuker om jouw kringloopgeluk met iedereen te delen. Je maakt een foto en nog één en nog één, maar eigenlijk komt jouw mooie vondst helemaal niet zo mooi over op de foto. Balen…! Hoe ga je het nou zo mooi overbrengen dat iedereen kan zien wat jij ziet? Geen paniek, ik geef je wat tips!

Al jaren maak ik foto’s van tweedehands en vintage interieurstukken. Van stoelen tot kasten en van servies tot kandelaren. Al zoveel moois heb ik mogen vastleggen met mijn camera. Dat klinkt misschien als een gave, maar het was niet altijd makkelijk om datgene vast te leggen wat ik voor ogen had. Maar uiteindelijk is het wel zo dat je fotograferen kunt leren! Niet in één dag, maar wel als je het elke dag gaat oefenen.

Styling

Een mooi gestyld plaatje is het eerste uitgangspunt. Waarmee kun je jouw nieuwste aankoop aankleden? Zoek wat spullen die er mooi bij kleuren, een beetje vulling aan de foto geven, maar niet zelf de show stelen. Een stapeltje tijdschriften in combinatie met een bijkleurend item kan al genoeg zijn. Maar ook kun je denken aan de kleur van de muur of ondergrond die jouw onderwerp nog beter uit laten komen. Heb je ergens in huis een mooie vloer of zou die kleur op de muur in de woonkamer er mooi bij passen? Wees creatief, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Bedenk bij alles of het mooi zou staan op de foto. Gebruik jouw ogen als de lens waarmee je de foto maakt. E

Een oude vergrijsde tuintafel kan een sober en robuust plaatje opleveren

Licht

Licht, die tip heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. Maar hoe je het ook bekijkt, een mooie foto maak je voor een groot deel met goed licht! Dus maak hier gebruik van. Zelf gebruik ik altijd buitenlicht en bijna nooit studiolampen (behalve bij studiofoto’s natuurlijk). Buitenlicht dat zacht is (lees: bewolkt, schaduw) is namelijk altijd goed. Het heeft al de juiste kleur, geeft geen rare schaduwen en het is bovendien helemaal gratis.

Moet je nu alles buiten gaan zetten om die mooie plaatjes te krijgen? Nee dat hoeft niet, want er valt op een lichte dag al genoeg daglicht door een groot raam. Zet jouw aankoop op een lichte plek in huis en je zult zien dat het buitenlicht al zoveel doet. Heb je een statief? Dan is dat ook altijd een handig ding om zoveel mogelijk licht te vangen. Op een statief kun je namelijk werken met een lange sluitertijd en krijg je altijd scherpe beelden. Geen verstand van sluitertijd? Fotografeer dan gewoon lekker dicht bij een raam, op een lichte dag!


Dit setje staat vlakbij een raam, kun je zien waar het licht vandaan komt? Bovendien gebruikte ik een pallet als ondergrond en slechts één poster als aankleding!

Kijken!

Styling en licht geven je al een aardige start voor mooie foto’s. Maar ik weet zeker dat we er nog meer uit kunnen halen. Wat mij enorm heeft geholpen om tot aantrekkelijke foto’s te komen is: kijken! Dat klinkt een beetje voor de hand liggend, maar probeer het eens. Daag jezelf uit om te kijken alsof jouw ogen de lens van de camera zijn. En probeer zo die ene hoek te vinden waarmee je jouw foto onderscheidt van alle andere. Fotografeer je frontaal of in een schuine hoek? Leg je net dat ene detail vast van dichtbij of ga je juist voor het totale overzicht? Kijk, probeer uit en kijk opnieuw!

Dit blikje fotografeerde ik frontaal. Ook liet ik het andere blikje uit beeld lopen om het net wat spannender te maken

Filter

Als je jouw foto hebt gemaakt en tevreden bent met het resultaat kun je ervoor kiezen om hem nog te bewerken. Het is net de finishing touch waarmee je jouw foto nog even wat meer oppoetst. Moet je een professional zijn om dit te kunnen of met een moeilijk programma werken? Nope! Met elk simpel bewerkingsprogramma kun je licht, verzadiging en een filter toepassen. ‘Krijg je daar dan echt mooiere foto’s van?’ hoor ik je denken. Ik werkte jarenlang met simpele en gratis fotoprogramma’s en ik was er dik tevreden over!

Wij zijn benieuwd naar jouw mooiste vintage foto! Deel die foto van jouw item(s) je story, tag @kringloopschat, gebruik #tweedehandsinhuis en laat het hieronder (of op Insta) even weten en wij delen het in de story van @kringloopschat!


Lees hier: 4 stylingstips voor het inrichten van een kraam


Deze inspirerende blog is geschreven door Inge. “Ik heb een grote liefde voor tweedehands en fotografie. Anders gezegd word ik gewoon heel gelukkig van alles waar een ziel in zit, wat een verhaal vertelt of wat een eigen kleur uitstraalt. Met mijn enthousiasme voor tweedehands interieur run ik Good Vintage Lifestyle. Ik sta met toffe tweedehands en vintage items regelmatig op de IJ-hallen. Met een goed gevulde en mooi gestylde kraam probeer ik mensen écht enthousiast te maken voor tweedehands en een vintage inrichting.” Je kunt haar volgen via @goodvintagelifestyle op Instagram