#KringloopChat | Vintagemeesters | maart 2021 |

In deze KringloopChat ga ik het (h)eerlijke gesprek aan met vintageliefhebber en ondernemer Monique van Vintagemeesters. “Het hebben van een vintage winkel is echt nooit saai.”

“Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat ik moest kiezen om de overstap te maken om fulltime voor Vintagemeesters aan de slag te gaan” zo vertelt Monique. “Eerder had ik een online onderneming die erg goed liep. Maar na 15 jaar dat bedrijf runnen begon het de kriebelen om wat meer met mijn hobby te gaan doen: vintage spotten, kopen en  verkopen. Dat ben ik er vanaf het voorjaar van 2019 naast gaan doen.”

Van hobby naar vintage winkel

“Het pand in Oosterhout, waar ik nu in zit, kwam min of meer op mijn pad. Bij gebrek aan voldoende opslagruimte thuis ging ik op zoek en toen vond ik dit. Ik huur dit anti-kraak en dat is kostentechnisch super fijn. In het begin had ik nog geen webshop en mijn Instagram gebruikte ik om mensen mee te laten kijken. Ik genoot er van! Toen kwam Corona… dat was verre van fijn. Mijn andere bedrijf, wat ik al zolang met liefde runde, kwam binnen een paar maanden vrijwel helemaal stil te liggen. Om financieel toch meer inkomsten te hebben heb ik het besluit genomen fulltime aan de slag te gaan voor Vintagemeesters. Dat was een hele grote stap. Een fulltime baan in vintage is wezenlijk iets anders dan een hobby.”

Van doel naar winst

“Toen ik mezelf herpakt had, want ik baalde behoorlijk van de omstandigheden, heb ik voor mezelf serieuze doelen gemaakt. Hoeveel omzet wil ik halen met mijn vintage winkel? Wat wil ik inkopen? Wat wil ik verkopen? Welke doelgroep wil ik bereiken? Hoe denk ik dat te gaan doen? Kijk, weet je wat het is, ik kan hier wel meer dan 50 uur per week insteken, maar als het nagenoeg niets oplevert, dan is dat het gewoon niet waard en dan moet ik wat anders gaan doen. Geleverde inspanningen moeten wel vruchten afwerpen, resultaat geven, zo ben ik dan ook wel weer. Ik ben bewust bezig met de doelen die ik nastreef en gelukkig kan ik zeggen dat dat (tot nu toe) heel goed lukt.

Van leuk tot niet leuk

“Om heel eerlijk te zijn vind ik het in de winkel staan het minst leuk, al moet ik die uitspraak wel even nuanceren. Het is ontzettend leuk wanneer klanten mijn vintage parels op waarde weten te schatten, waarderen, en enthousiast zijn, maar…. Waar ik minder goed tegen kan is wekelijkse stroom van oudere mensen die op z’n plat Brabants komen vertellen wat voor ‘ouwe meuk’ ik heb staan. Na 100 keer ‘ons ma heeft da vruger ook gehad en we hebben da allemaal weggegooid, of ‘zeg vrouwke, verkoopt te gij nou eindelijk wel eens wa’ heb ik het wel gehad. Niet zo motiverend. Maar ik geniet wel erg het stijlen van de winkel, de producten mooi tot zijn recht te laten komen en het blij maken van klanten.

Van zeker tot onzeker

“Het ondernemen vind ik heerlijk. Het zoeken van producten, het onderhandelen en tevreden klanten, daar krijg ik energie van. Ik zou denk ik niet zo goed meer voor een baas kunnen werken. Ja, soms denk ik van wel hoor, vooral toen Corona kwam. Dan valt je eigen zekere inkomen weg en toen dacht ik: laat allemaal ook maar, het maakt mij niet wat ik moet doen. Doe mij maar weer gewoon een baan in loondienst. Dan ben je in elke geval iedere maand zeker van je salaris. Dat is het echt: het is soms zo onzeker allemaal. Het onzekere aspect van het ondernemen vind ik soms lastig, maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij.”

Van inkopen tot verkopen

“Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen dat ze wat voor me hebben staan wat ik misschien wel kan verkopen in mijn vintage winkel. Daar kijk ik goed, maar wel kritisch naar. Ik verkoop alleen wat mooi bij de spullen in de winkel past. Ik kijk altijd goed naar de prijs en de stijl van een item. En weet je: ik kan alleen items kopen voor inkoopsprijs. Ik moet er wel genoeg aan kunnen verdienen. Verder ging ik voor Corona vaak naar Engeland, daar heb ik na een stuk of 10 tripjes wat vaste inkoopadressen. Maar het blijft een gok of ze mooie items hebben als je daar komt. Ook in Duitsland heb ik wat routes. In België kom ik trouwens ook graag, daar is het (in kringloopwinkels) allemaal nog wat goedkoper dan in Nederland.”

Monique en ik zijn ondertussen al bijna een uur aan het praten. Het is tijd om te stoppen. Langzamerhand krijgen we door ons gesprek zelf weer ideeën van dingen die we wel en niet willen. “Ik zou wel een boek kunnen schrijven van alle dingen die ik meemaak” lacht Monique “het hebben van zo’n vintage winkel is nooit saai!” Ik zou het boek in elk geval kopen.

Dank voor je inspiratie en tijd Monique! Lieve mensen, je kunt haar volgen via @vintagemeesters en shoppen op haar website. Laat hieronder gerust je berichtje voor Monique of een leuke reactie op deze KringloopChat achter!

PS Vond je deze KringloopChat met Vintagemeesters leuk en ben je benieuwd naar een KringloopChat over tweedehands kleding? Klik dan hier.