Gespecialiseerd in tweedehands kleding

Hardwerkend en met een duidelijk doel voor ogen. We nemen een kijkje bij de 29-jarige Dinja. Ze runt met veel enthousiasme Pindawerk – een webshop met de krentjes uit de pap. Voormalig kleding ontwerpster, styliste en nu al weer jaren gespecialiseerd in tweedehands kleding.

“Jarenlang werk ik al in de mode. Ik werkte bij een merk met nieuwe kleding en zag van dichtbij een groot aantal minder mooie kanten van de kledingindustrie. Toen het kon, ben ik met dat werk gestopt. De liefde voor tweedehands zat ook al die tijd al in mij, nu verspreid ik deze liefde met trots! Vroeger ging ik eens mijn speelgoed verkopen op een vlooienmarkt. Mijn vader ging mee. Ik vroeg hem naar een goede prijs om wat te verkopen. En toen zei hij: ‘Ach, dat is allemaal pindawerk.’ Ik heb altijd gedacht dat dat Brabants dialect was voor ‘iets wat niet veel hoeft te kosten’. Ik ontdekte bij de KVK pas dat het helemaal geen echt woord is, maar nu wel de naam van mijn eigen bedrijf!”

Kwaliteitskleding

“Mijn doel is het helpen van modebewuste vrouwen die tweedehands (merk)kleding willen dragen, maar geen tijd en/of zin hebben om naar de kringloop te gaan. Dit werk neem ik graag uit handen door middel van mijn webshop. Wat ik belangrijk vind is dat we tweedehands items op waarde schatten. De kleding die ik aanbied is meestal niet uit het fast-fashion segment. Door mijn kennis van grondstoffen en ervaring in de kledingindustrie kan ik bij de inkoop echt de goede stukken vinden. Mijn selectie is enorm streng. Ik stel collectie samen net zoals een ‘nieuwe’ kledingwebshop en kijkj echt naar de manten die mijn klaten zoeken. Maat L en XL zijn super populair en gelukkig kan ik hier genoeg moois in vinden, maar ook met andere maten kan je bij mij shoppen. Alle kleding wordt gestoomd en opgefrist en ruikt als nieuw. Over dat laatste zijn klanten nog het meest verrast. Wat is er al bizar veel kleding op de wereld, zo veel dat er eigenlijk niet meer geproduceerd hoeft te worden, wat mij betreft…”mij het meest stimuleert is de enorme berg kleding. Wat is er al veel; dat is zo bizar. Zo raar dat we nog laten produceren eigenlijk…”

Bakken met tweedehands kleding

Hoe doe je dat eigenlijk in huis dan? Of heb je een kantoor? “Ik woonde eerst in een tinyhouse, het was heel ruim ingericht, maar daar bewaarde ik dus ook de items voor mijn webshop. Later woonde ik een klein appartement, je ziet het voor je: in de gang allemaal IKEA-bakken vol met kledingstukken. Nu heb ik daar, na weer een verhuizing, wat meer ruimte voor. Er vragen wel eens mensen ‘mag ik even langskomen om te kijken?’ Dat kan helaas niet, alles is gesorteerd opgevouwen en netjes opgeruimd in kasten. Ik heb daarom bewust webshop.”

Uitdagingen en dromen met Pindawerk

En dat gaat ook bij Dinja niet vanzelf. “Wat ik uitdagend vind: dat je alle functies in je eentje hebt. Ik ben de baas, boekhouder, fotograaf, klantenservice en vele andere functies in een persoon. Ik accepteer dat ik niet in al die dingen niet even goed kan zijn. En als laatste natuurlijk: het salaris. Het is echt keihard werken om ervan te kunnen gaan leven.”

Het harde werken en doorzetten houdt Dinja overigens niet tegen. “Ik denk nooit: dit lukt niet én ik vier alle kleine overwinningen, al is het maar één vrije avond of chips op dinsdag ofzo.  Dat helpt mij zo erg! Ik wil straks een inspirerende webshop runnen, waar je weet wat je koopt en waar klanten graag terugkomen. Ik geniet ontzettend van elke bestelling, het enthousiasme van klanten en als ik merk dat mensen mijn werk waarderen. Ik merk dat door mijn twist aan de items meer mensen tweedehands gaan kopen, ook als ze eerder mixed feelings over tweedehands kleding hadden, en dat maakt mijn werk echt bijzonder!

Wil je meer zien van Dinja? Ga naar pindawerk.nl of naar @pindawerk.nl

PS we babbelden ook nog over marketingtechnische zaken, het opbouwen van een website en het bizarre van de kledingindustrie. Wil jij ook een keer met mij praten over jouw passie voor tweedehands? Stuur mij gerust een berichtje.

Wil je meer blogs lezen? Klik dan hier.