#kringloopChat

Okee, ik ben heel benieuwd hoe dit gaat. Stipt om half 2 zit ik klaar met mijn laptop en telefoon om mijn eerste digitale KringloopChat te maken. Lang geleden dat ik echt bij mensen ben langs geweest om over tweedehands te praten en daarom besluit ik het digitaal aan te pakken.

Ik zit er klaar voor, spannend wel, videobellen met iemand die je helemaal niet kent. Ah daar is ze al: Femke. En dan begint het.

Beginnen bij het begin

Femke is een van de drie eigenaressen van tweedekansje.boetiek: “onze eigen winkeltje” zoals ze het lachend noemt. Samen met Elise en Anna runt ze tweedekansje.boetiek, een leuk account wat zo’n twee jaar geleden is gestart en nu ruim 1900 volgers heeft. Femke: “Toen ik hiermee begon, waren er helemaal niet zoveel verkoopaccounts als nu. Nu heb je kastjes van…, kleding van…, en dat soort accounts. Wat dat betreft veranderd online kleding verkopen en kopen wel snel. Ik ben gestart omdat ik zo veel kleding had en ik dacht, ik ga gewoon proberen het online te verkopen. Zo is het eigenlijk begonnen. Nu doen we het met z’n drieën, dan hebben we meer en divers aanbod.”  

Luisteren naar de klant

“Het is leuk om met mensen in contact te komen en het verkoopproces door te lopen. Kopers worden gewoon echt blij. Op de avonden dat ik items verkoop handel ik zoveel mogelijk af. Ik stuur direct betaalverzoekjes en ga aan de slag met de pakketjes, dan is dat maar weer geregeld. En..” Femke kan het niet laten om – met een glimlach- te zeggen: “dan kunnen mensen zich ook niet meer bedenken.” We lachen samen, want ook jij (lezer van deze blog) zal het wel herkennen. Kopers die iets willen reserveren, niet meer reageren of toch afzien van de koop.

Femke: “Naast alleen verkopen aan klanten vind ik het ook belangrijk om bezig te zijn met de wensen van klanten. Eerst verkochten we alleen kleding in maat 34-36, omdat we die maten zelf hebben. Er kwam steeds meer vraag naar kleding in grotere maten en daar investeren we nu in.” Spannend? “Ja, want je gaat echt kleding inkopen om te verkopen en dan heb je natuurlijk de kans dat je met items blijft zitten.”

Concurrentie op de markt

Ik vraag me wel eens af of je niet gek wordt van concurrentie bij het verkopen van kleding via Instagram, er zijn zoveel accounts. Ik besluit het daar ook even met Femke over te hebben. “Nou” zo vertelt ze, “ik vind eigenlijk niet echt dat er sprake is van concurrentie. Natuurlijk heb ik accounts die ik bewonder en die ik wel in de gaten houd van hoe ze het doen en of ze ons al voorbij groeien, maar dat hoort er gewoon bij. Er zijn ook mensen die mij om raad vragen hoe we dat allemaal doen dat verkopen, die geef ik dan tips. Later zie ik dat ze een account begonnen zijn en dat vind ik eigenlijk helemaal niet erg. Kijk, natuurlijk moet je ons niet gaan kopiëren, want wij hebben wel ons eigen ding. Maar ik vind het mooi als mensen blij worden van tweedehands kleding en zich daar voor inzetten. Wat ik ook echt heel tof vind is dat klanten weer bij ons terugkomen. Dan herken ik hen en heb ik even een babbel, dat is toch heerlijk!”

Duurzame levensstijl

Naast tweedehands kleding probeert Femke heel bewust om te gaan met de wereld. “Ik zou zo graag nog veel duurzamer leven dan dat ik nu doe. Ik merk dat het tijd kost om oude gewoonten weg te doen en aan nieuwe te beginnen. Nu ik op mijzelf woon heb ik er meer gelegenheid voor, maar ik kan niet alles tegelijk.” En Femke, dat is ook helemaal niet erg, want dat kan niemand. Jullie zullen vast wel herkennen dat in 1x duurzaam leven niet gaat. Femke en ik babbelde heel wat af over shampoobars, afval scheiden, tandpasta, duurzame merken en leuke duurzame dingen. Ontzettend relaxt.  

Droom voor de toekomst

Maar, even terug naar tweedekansje.boetiek. Waar zie je jezelf over 5 jaar? “Oei, dat is een interessante vraag. Ik weet niet precies of dat over vijf jaar al is hoor, maar waar ik van droom is dat ik een echte eigen tweedehands kledingwinkel heb. Gewoon zo een waar je binnen kan lopen. Of, dat ik een huis heb waar ik wat groter woon, en dat ik dan een kamer als winkel inricht.”

Het gave is, dat als je met Femke in gesprek bent dat het enthousiasme er vanaf spat. Daar kan je echt niet omheen. En weet je wat ik denk? Dat ze die tweedehands kleding gewoon gaat realiseren! Volg jij haar al?

PS Dit super leuke gesprek met Femke duurde ruim 1,5 uur… dus je begrijpt dat ik niet alles kan vertellen 😊  Wil je je ook een keer aan bod komen in een KringloopChat, stuur mij dan even een berichtje!