Van sparen naar kringloop

// We hadden het al lang geleden gepland. Een dagje ´kringlopen´in Nijmegen. Een collega van mij had een tasje met plattegronden en informatie gemaakt over Nijmegen. Daar gingen we dan. Met de auto, want ja, dan konden we tenminste echt wat kopen.

Nadat we de CD al een paar keer hadden gehoord, waren we er. “Wow, wat groot.” “Kijk, nou, het is die hele hal.” “Hooo pas op! Eerst even parkeerplek zoeken!” Terwijl we uitstapten steeg onze verbazing nog steeds. Het zag er zo mooi uit!

Waar waren we? Bij Het Goed in Nijmegen! Ik had hem op Instagram (@kringloopschat) door meerdere van jullie getipt gekregen (dankjullie). En ja, de moeite waard! Een keurige winkel, heerlijk geordend en gestructureerd, netjes, veel medewerkers, hip. Nouja, volgens mij is wel duidelijk dat we positief zijn.

Jong en oud

Wat dus het mooie was: wij stonden bij een hoekje waar allerlei mooie spullen lagen. Een beetje half onder de trap. Tegelijk met twee oudere dames. “Ooh kijk nou, hier spaarde ik vroeger voor.” Ik glimlachte intern, maar ik keek met een serieus gezicht op. Eens kijken waar ze het over hadden. Een beetje stiekem keek ik mee. Ze hadden een soort houten plank vast, met twee borsteltjes die eraan hingen. Al lachend zagen (of betrapten?) de dames dat ik met hen meekeek. Toen kwam ik er maar openlijk voor uit en lachte met hen mee. “Jaa..” vervolgde ze, “dit hing dan zo in de keuken” en ze hield het schuin omhoog. De keukenmuur van vroeger moesten we er denk ik bij bedenken. “En dan net voordat we thuis weggingen, dan deden we zo zoef zoef.” Tegelijkertijd maakte ze een gebaar langs haar arm.

Voor kleding?

Ik moest lachen. Eerlijk gezegd dacht ik dat het schrobborsteltjes voor schoenen waren ofzo. “Is dat voor kleding dan?” vroeg ik haar. “Oh ja joh, dan zorgde je net voordat je wegging, dat alles nog even netjes was en zat. Hier heb ik vroeger zo lang voor gespaard. Het was een speciale winkel die dat verkocht, het kostte toen wel 40 gulden.” Even was het stil. Ze draaide het houten plankje om. Zoekend naar de huidige prijs. “En nu ligt het hier voor 1 euro…”

Tja.. De vrouwen liepen daarna alweer verder. Ik heb het plankje daarna nog eens opgepakt en extra bewonderd. 40 gulden…? Ik probeerde te bedenken waar ik vroeger voor spaarde en wat nu niet zoveel waard meer zou zijn. M’n babyborn? Poppenhuis?

Het plankje hebben we laten liggen. Maar de herinnering ging mee.

En weetje? Het was een heerlijk dagje kringlopen in Nijmegen.

Meer zien of lezen over Het Goed kan door hier te klikken.