Met een licht gespannen gevoel sta ik voor de deur. Even haal ik adem en druk dan op de bel. Ik sta voor de deur bij Stephanie en Joey, bij jou misschien herkenbaarder als Vintage Vedette Lights. De deur gaat open en de brede glimlach van Stephanie straalt me tegemoet. Het duurt niet lang of ik voel me op me gemak.

Zittend aan de eettafel in hun prachtige huis begint Stephanie te vertellen over haar bedrijf, wat al sinds 2013 bestaat. “Eerst was het Brunette Breda. Ik kocht theepotten en ander tweedehands servies en bewerkte dat met speciale verf. Dat verkocht ik dan weer door. Maar met dat ik zocht naar theepotten in de kringloop kwam ik zoveel mooie items tegen, dat ik steeds meer diverse spullen inkocht en ook ging verkopen…”

Eigen winkel

De voorraad bij Stephanie thuis werd groter en groter. “De wens ontstond om zelf een winkel te gaan runnen, maar een pand huren; dat kon financieel helaas nog niet. Ik ging op zoek naar een pand dat leegstond en via via kwam ik na een tijd zoeken aan een antikraak pand waar ik in mocht. Een grote, spannende stap. Ik begon de winkel samen met iemand die kunst verkocht, maar dat liep niet zo goed. Later runde ik de winkel alleen.” Stephanie kijkt er met een goed gevoel op terug, maar druk was het ook: “De winkel was vier dagen open, dan had ik nog twee dagen voor inkoop en nog een dag rust. Maar eigenlijk nam ik geen dag rust. Maar het was zo heerlijk om die winkel te hebben, mensen blij te maken. Mooie spullen een nieuwe plek te geven…”

Tijdelijke plek

Omdat het een winkelpand was waar ik tijdelijk in zat, moest er continu een te huur bord hangen in de etalage voor een nieuwe commerciële huurder. Het bord was groot, ongeveer de grootte van 1 raam! Dat betekende dat er ongeveer 5 keer per dag klanten binnen stapten die geen ‘Goeiemiddag’ zeiden, maar meteen: ‘Ohnee, ga je alweer weg?!’ Ik legde dan 5 keer hetzelfde verhaal uit: ‘Maak je geen zorgen, dit is een tijdelijke shop en het bord is om aan te geven dat het winkelpand voor een commerciële huurder beschikbaar is, maar ik ga nog niet meteen weg.’ Omdat ik de winkel drie jaar heb gehad ging dat me op een gegeven moment toch echt wel een beetje tegenstaan. Dus haalde ik elke dag heel brutaal het bord weg bij openen en hing ik het weer op bij sluiten zodat de verhuurder niet boos zou worden dat ik die afspraak verbrak. Je voelt het al aankomen, de verhuurder was natuurlijk niet gek en verraste mij met een bezoekje toen het bord was weggehaald. Ik wist niet hoe snel ik het bord weer moest terughangen, bang dat ik anders de tent moest sluiten haha! Vanaf toen hing het te huur bord weer continu voor het raam, maar wel zo veel mogelijk in een hoekje 😉

Na drie jaar ging de telefoon. “Ik wist meteen: nu is het moment dat ik de winkel moet sluiten. Er was een nieuwe commerciële huurder gevonden voor het pand. Ik ben toen vanuit huis verder gegaan met Vintage Vedette. De meeste verkoop ging via markten en Instagram”

Nieuwe focus

Nog niet zo heel lang geleden werd de naam: Vintage Vedette Lights. Stephanie vertelt: “Het werd tijd voor een nieuwe focus. Er zijn zoveel mensen – geloof me, in de coronatijd kwamen er wekelijks heel veel instashops bij – die online tweedehands verkopen. Ik ben gaan zoeken naar iets waarmee ik meer kan opvallen en mij kan onderscheiden. Dat zijn de lampen geworden.” Haar grote liefde voor de lampen kan ik van haar gezicht aflezen als ze erover vertelt, maar ook zien aan de lampen die boven de eettafel pronken. “De bedrading komt uit Italië, die fabriek heb ik onlangs bezocht. En wat een geweldige ervaring was dat! Het is goed om te weten hoe je product gemaakt wordt en in welke omstandigheden.”

Het is tijd om in de schuur- dé Vintage Vedette Lights plek – te gaan kijken. Echt een heerlijke plek. Niet voor niets de trots van Stephanie. Een rek vol met lampen, nog zo’n 30 lampen hangen aan het plafond en het is er goed geordend. “Kijk, hier heb ik de soorten bedrading die mensen kunnen kiezen.” Ze pakt een plank van de werkbank en laat de soorten zien. In de afgelopen maanden heeft ze wel ontdekt welke het beste verkopen. “De neonroze, zwart, deze blauwe en die witte.”

Droom

Dit jaar is Stephanie alweer 10 jaar bezig met Vintage Vedette. Ik vraag naar haar plannen voor de toekomst en waar ze nog van droomt: “Het zou echt heel tof zijn als ik bijvoorbeeld een horecazaak of kapperszaak bijvoorbeeld mag voorzien van licht. Dat lijkt mij een hele mooie uitdaging. Volgend jaar hoop ik ook een opleiding te doen om echt zelf een lichtplan te kunnen samenstellen. En ik ga een cursus glas-in-lood doen.” Het is duidelijk; Stephanie gaat nog wel even door – met Joey aan haar zijde – om Vintage Vedette Lights nog lekker verder te laten groeien!

Het is tijd om weer te gaan. Met een brede glimlach stap ik door de voordeur naar buiten waar ik zojuist nog gespannen voorstond. Ik weet nu: dat was in elk geval nergens voor nodig!

Wil je meer weten over Stephanie: volg haar op Insta @vintage.vedette

PS we babbelden ook nog over de toegevoegde waarde van nieuwe producten aan tweedehands producten, over Insta mensen die ons juist wel (of niet) inspireren, over de prijs bepalen van producten en nog veel meer. Wil jij ook een keer met mij praten over jouw passie voor tweedehands? Stuur mij gerust een berichtje.

Wil je meer blogs lezen? Klik dan hier.